Graševina - ledeno vino 2011.

Graševina - ledeno vino 2011

Ledeno vino (eiswein ili ice wine) je aromatično vino žute jantarne boje, raskošnog bukea i specifičnoga slatko-kiselog okusa koje se tradicionalno dobiva berbom i prešanjem zamrznutih bobica pri temperaturi od najmanje -7°C te sadrži najmanje 127° Oechsla (količine šećera u moštu).

Iako postoje mnoge lokalne legende, jedna od njih spominje da je sve započelo potkraj 18. stoljeća ili, još točnije, u jesen 1794. godine u jednom od brojnih vinograda jedne od tadašnjih brojnih franačkih državica. Te je godine zima iznenada, mnogo ranije nego što je uobičajeno, pokazala svoje zube i zamrznula sve grožđe toga područja. Iako nemalo zbunjeni hirom prirode, seljaci težaci nisu odustali od planirane jesenje berbe u novonastalim zimskim uvjetima. Pomno su pobrali grožđe te ga, još zamrznutog, isprešali i ušli u povijest otkrivši način na koji se dobiva izvanredno predikatno vino.

Zbog svoje specifičnosti ledeno vino je vrlo rijetko vino i pripada među vrhunska predikatna vina koja se dobivaju od grožđa isključivo preporučenih sorti, koje dozrijeva u iznimnim godinama i iznimnim uvjetima te se bere i prerađuje na specifičan način, zbog čega se i odlikuje jedinstvenom kakvoćom. Ubraja se u rijetka vina koja se dobivaju od sasvim zrelog ili većim dijelom na trsu prosušenog grožđa branog nakon uobičajenog roka berbe.

Kako za predikatna vina, pa tako i ledeno vino, uz ostale preduvjete i godina mora biti iznimna, ledena vina ne nastaju svake sezone nego svake tri-četiri godine, a ona po svojoj kakvoći iznimna, samo svakih pet do deset godina.

NAGRADE:

CHAMPION IZLOŽBE - MEĐUNARODNA IZLOŽBA VINA "ZLATNA VINA" ALPE-JADRAN 2014.

ŠAMPION IZLOŽBE - MEĐUNARODNA IZLOŽBA VINA KRIŽEVAČKIH GORIC 2014.

VELIKA ZLATNA DIPLOMA - ŽUPANIJSKA IZLOŽBA VINA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE 2014.

VELIKA ZLATNA DIPLOMA - IZLOŽBA VINA KONTINENTALNE HRVATSKE - ZELINA 2014.